“Een veilig en toekomstbestendig thuis voor bewoners Tussendijken”
In de wijk Bospolder-Tussendijken in Rotterdam haalt Havensteder in samenwerking met de gemeente en Eneco zo’n 1.300 woningen van het gas af. Dat maakt de woningen klaar voor de toekomst en bovendien een stuk veiliger. Tegelijkertijd heeft zo’n verandering een flinke impact op de bewoners. De straat gaat open, de aansluitingen in en om de woningen worden vervangen en het gasfornuis maakt plaats voor elektrisch koken. “
Natuurlijk voeren we die verandering niet zomaar door. Dat gebeurt stap voor stap en met intensieve ondersteuning van onze sociaal begeleiders. Zij nemen bewoners mee in het hele verandertraject. Vanaf het moment dat bewoners voor het eerst over de plannen horen tot aan het moment dat de woning daadwerkelijk aardgasvrij is.
Persoonlijk bezoek
Mark Buning is een van de sociaal begeleiders in de verbeteraanpak ‘Tussendijken aardgasvrij’. Hij vertelt: “Ik werd betrokken bij het project toen de tweede fase juist werd opgestart. We informeerden de betreffende bewoners persoonlijk over de plannen. We brachten een brief en een bewonersboekje langs en gingen op een later moment bij hen op bezoek. Tijdens dat bezoek vertelden we wat we gingen doen en waarom. Ook namen we de tijd om naar de bewoners te luisteren.”
Aandacht voor bewoner
Mark vervolgt: “Van alle bewoners ging 85% akkoord met de plannen. Bewoners die niet meteen akkoord gingen, zagen er bijvoorbeeld tegenop om over te stappen op een kookplaat met inductie. Of ze hadden liever zelf voor een energieleverancier gekozen. Daar hebben we aandacht voor en waar mogelijk bieden we een oplossing. We houden bijvoorbeeld inductie kookdagen. Mensen kunnen dan oefenen met koken op inductie. Ook mogen zij een inductiekookplaat of -fornuis uitkiezen, plus een nieuwe pannenset. Verder nemen we de bewoners zo veel mogelijk mee in wat er staat te gebeuren. We sturen regelmatig brieven en nieuwsbrieven, we overleggen met de klankbordgroep, we houden spreekuren, we gaan ter voorbereiding op de werkzaamheden meerdere malen bij de bewoners langs en we lopen iedere dag door de wijk.”
Verder dan het project
“We zijn er voor de bewoners en dat is heel belangrijk”, voegt Collin Drabbe toe. Ook hij is sociaal begeleider in Tussendijken aardgasvrij. “Onze sociale rol gaat een stuk verder dan het project. In Tussendijken wonen veel kwetsbare mensen. Denk aan ouderen die nog zelfstandig wonen maar wel hulp nodig hebben, mensen die het financieel lastig hebben of mensen die moeilijk meekomen in de maatschappij. Wij komen, soms als een van de weinigen, bij deze mensen binnen. Zien wij dat zij niet de hulp krijgen die ze nodig hebben, dan melden wij dit binnen het wijkteam. Dit team zorgt dan dat de bewoner de juiste hulp krijgt.”
Weinig overlast
De werkzaamheden van fase 2 gingen in 2023 van start. Zo ook in de woning van mijnheer en mevrouw Vis. Eind november stapten zijn over op stadswarmte. “We wisten voor een groot deel al wat er ging gebeuren”, laat mevrouw Vis weten. “Dat hadden we gezien aan de Gijsinglaan, waar de woningen eerder al van het gas af gingen. Ook koken op inductie was ik al gewend. Het enige wat voor ons echt is veranderd, zijn de radiatoren. Die hebben andere knoppen en ze worden minder snel warm. En de overlast? Die viel wel mee. Het vervelendst was eigenlijk nog dat de straat een tijdje open lag. Dan kon ik er lastig door met mijn rollator. Ook werden we op een dag enorm opgeschrikt, toen er tijdens werkzaamheden een pijp door ons plafond heen kwam! Gelukkig was dat snel opgelost. Je ziet er nu niets meer van.”
Vol vertrouwen
Ook de woning van mevrouw Drenthe is van het gas af. Daar is ze erg blij mee: “Op deze manier dragen we ons steentje bij aan de energietransitie en daarmee aan de toekomst van de aarde. Dat is belangrijk en nodig, voor mijn eigen kinderen en hun generatiegenoten én de generaties die nog volgen.” Over de werkzaamheden is mevrouw Drenthe eveneens positief. “De werkmannen werkten netjes en ze waren sneller klaar dan gepland. En wat ook fijn was: ik hoefde niet thuis te blijven voor de werkzaamheden. Havensteder hing een kluisje met cijfercode bij mijn deur, waar ik mijn sleutel in stopte. Zo konden de mannen zelf de sleutel pakken en naar binnen. Dat vond ik in eerste instantie wel spannend, maar ik vertrouwde Havensteder en de aannemer volledig.”
Als een trein
Collin Drabbe is blij met de woorden van de bewoners, temeer omdat hij zich zo bewust is van de impact van de werkzaamheden. “Niemand zit te wachten op een opengebroken straat en dagenlang een aannemer over de vloer. En dan nog alle veranderingen. Ik ben supertrots op hoe het tot nu toe gaat. Zowel in het contact met de bewoners als op technisch vlak. Het vertrouwen in ons wordt gaandeweg het project steeds groter. Daarbij gaan de werkzaamheden ook letterlijk als een trein. Dit is mede te danken aan de prettige en constructieve samenwerking met Eneco, gemeente Rotterdam en de aannemer. Met elkaar doen we er alles aan om de bewoners een veilig en toekomstbestendig thuis te bieden.”
‘Thuis bieden’
Thuis voelen gaat verder dan een dak boven je hoofd hebben. Het gaat bijvoorbeeld ook om de buurt waar je woont en je begrepen en gewaardeerd voelen…