Vasthouden
Het motto voor 2023 was ‘vasthouden’. We zijn trots op hoe wij daar als Havensteders samen aan werken met onze huurders en partners in de stad.
Elkaar vasthouden is nodig om de opgave waar we voor staan samen aan te kunnen: voldoende woningen bouwen, zorgen voor veilige en fijne wijken, huizen die betaalbaar en energiezuinig zijn. Een heel praktisch en concreet voorbeeld is de wijkhub in Capelle Schollevaar die werd geopend in april. Het is een centrale plek waar bewoners, Havensteder en andere organisaties samen kunnen komen. Laagdrempelig en dichtbij.
Een thema dat Rotterdam in 2023 in z’n greep hield, was veiligheid. Onze stad werd dit jaar opgeschrikt door een groot aantal explosies. Die vonden ook plaats bij of in onze woningen. Dat had veel impact op onze huurders en onze medewerkers.
Als corporatie investeren wij in wijken waar mensen op elkaar letten en elkaar ondersteunen, en waar zij zich bovendien comfortabel en veilig voelen. We zetten ook daarom extra in op dit thema, samen met onze partners in de stad. Door bijvoorbeeld voor bewoners bijeenkomsten te organiseren als er iets in de buurt is gebeurd. Maar ook door naar ideeën van huurders en medewerkers te luisteren en met onze veiligheidspartners samen op te trekken.
In 2023 was bestaanszekerheid een belangrijk begrip. Dat betekent onder andere voldoende geld in je portemonnee en een dak boven je hoofd. Ook dit jaar hebben wij een bijdrage geleverd aan die twee randvoorwaarden. Neem ons incassobeleid. Wij zien de kwetsbare financiële positie van veel huurders en kiezen daarom voor warm incasseren. We denken met mensen mee, we maken haalbare afspraken en kijken verder dan hun huurschuld. En 12.216 huurders kregen per 1 juli een huurverlaging. Met bel-teams, acties in de wijk, interne energieklussers en de energieklussers van de gemeente boden we extra zorg en aandacht aan bewoners met sterk gestegen energiekosten. Met Prinsjesdag werd ook nog bekend dat de huurtoeslag voor 1,5 miljoen huishoudens omhooggaat met € 30 per maand.
De woningnood in Nederland is hoog en dat geldt zeker ook in onze stad en in de regio. Mensen maken zich daar terecht zorgen over. Groei van de sociale voorraad is nodig om het woningtekort terug te dringen. In Rotterdam hebben we op verschillende momenten meegedacht en van ons laten horen over de nieuwe woonvisie. In Capelle aan den IJssel spraken we af dat het aantal sociale huurwoningen in lijn blijft met de behoefte. Ook verkennen we nieuwe woningbouwlocaties. De afspraken die we landelijk, regionaal en lokaal maakten over extra woningen worden uitgevoerd. Ook daarin houden we elkaar vast en zetten we door. In december sloegen we verschillende eerste palen. Zoals het startschot voor de bouw van Schans II Oud: een splinternieuw complex van 38 sociale huurwoningen in Delfshaven waarbij duurzaamheid en een hoog niveau van wooncomfort voorop staan.
Eén van de mijlpalen dit jaar was het afronden van het Verbeterprogramma Vreewijk. De verbetering van ruim 1.300 woningen in het tuindorp startte in 2012. Het huidige Vreewijk is het resultaat van vasthoudendheid en doorzettingsvermogen van de Vreewijkers, maar ook van samenwerking en kennisdeling. Voor bewoners was het niet niks en we zetten nog de nodige puntjes op de i. In de ruim tien jaar dat het programma liep zijn er de nodige politieke, maatschappelijke en economische ontwikkelingen geweest, die in een aantal gevallen om bijsturing vroegen en soms voor vertraging zorgden. Toch hebben alle betrokkenen het einddoel geen moment uit het oog verloren. En dát biedt perspectief.
Als Rotterdamse corporatie staan we voor een grote duurzaamheidsopgave. Voor bewoners is dit belangrijk vanwege comfort en stijgende energielasten. We verduurzaamden meer dan 700 woningen en maakten 800 woningen aardgasvrij. En ook op dit thema gingen we verbindingen aan. We ondertekenden bijvoorbeeld een overeenkomst met de gemeente Rotterdam en Eneco, om de Agniesebuurt aardgasvrij te maken. Hierin zijn samenwerking en kenniscoalities cruciaal. Elke stap die wij hierin zetten, is het resultaat van een krachtenbundeling met partners die dezelfde urgentie voelen om de kwaliteit van ons bezit en het woonplezier en -comfort van huurders te vergroten.
Voor het bestuur waren er in 2023 twee prioriteiten: hoe houden we onze koers vast en hoe houden we onze mensen vast? Onze koers vasthouden betekent werken aan een duurzaam prestatiemodel, een houdbare strategie, slagkracht in de organisatie en kansen voor productie en innovatie vergroten. In de organisatie is voldoende ruimte om de beweging naar voren te maken, met name als het gaat om digitalisering en innovatie.
Onze mensen vasthouden houdt in dat we medewerkers willen boeien, binden en vasthouden. Een eigentijdse organisatie, passend bij een XL-corporatie. Sleutelposities zijn in beeld en goed ingevuld met vaste mensen. Daarnaast hebben we aandacht voor ziekteverzuim. Veiligheid als thema is dan zeker ook belangrijk. We zorgen dat onze medewerkers veilig hun werk kunnen doen.
We houden ook onze samenwerkingspartners vast. In Rotterdam maakten we voor het eerst gezamenlijke prestatieafspraken met alle Rotterdamse corporaties en huurdersvertegenwoordigers. Voor de tweede keer zochten de Rotterdamse corporatiebestuurders en de wethouder elkaar op om uitgebreid stil te staan bij onze samenwerking en belangrijke thema’s voor de toekomst. Ook sloten we met gemeente en corporaties een Rotterdams doorbouwakkoord. Huurdersorganisatie De Brug kreeg een nieuw dagelijks bestuur per 1 september 2023. Daarmee zetten we de goede samenwerking voort.
Kortom, het afgelopen jaar was er één van grote uitdagingen, maar ook van grote stappen voorwaarts. Er is veel om trots op te zijn. Ook volgend jaar zijn er belangrijke dossiers die om aandacht vragen. We zijn daar als Havensteder goed op voorbereid. Wij houden vast aan onze koers: een thuis bieden aan mensen met een beperkt inkomen of een kwetsbare positie.
Hedy van den Berk / bestuursvoorzitter
Sander Uiterwaal / bestuurslid